Supravegherea sarcinii este importantă pentru diminuarea riscului matern şi fetal şi pentru identificarea unei sarcini cu risc obstetrical crescut. Investigaţiile şi controalele periodice la ginecolog reduc substanţial riscul apariţiei de complicaţii de-a lungul celor nouă luni şi asigură premisele naşterii unui copil sănătos.
Din prima lună de sarcină, gravida trebuie să se prezinte la consultaţiile periodice. La prima consultaţie se recomandă analize de sânge şi o ecografie de confirmare a sarcinii. În continuare, vizitele obligatorii sunt una pe lună pâna la 30 de săptamăni, două pe lună între 30 şi 36 de săptămâni şi una pe săptămână între 36 şi 39 de săptămâni. În total vor fi aproximativ 10 controale (incluzând şi monitorizarea fetală din trimestrul III), 5 echografii şi 4 seturi de analize.
Dacă pe parcursul sarcinii apar probleme – sângerări vaginale de orice fel, dureri ale abdomenului inferior (fie ele contracţii uterine sau nu), leucoree, micţiuni dureroase, febră, ameţeli, cefalee, creşterea TA, creşterea excesivă în greutate, pierderi de lichid amniotic, etc – gravida trebuie să se prezinte de urgenţă la medic şi să urmeze cu stricteţe tratamentul şi recomandările primite. În funcţie de gravitatea simptomelor şi eventualelor complicaţii, pacienta poate fi diagnosticată cu sarcină patologică sau cu sarcină cu risc obstetrical crescut, necesitând o supraveghere atentă, tratament specific şi, de cele mai multe ori, naştere prin operaţie cezariană.

(Last Updated On: August 22, 2018)
Leave a reply